Актуализации на живо: войната на Русия в Украйна

Входът на град Изиум, Украйна, се вижда на 10 септември. (Телеграма @Tsaplienko/Ройтерс)

Бързото настъпление в събота не приключи с Изиум, тъй като Украйна изглежда е отворила нов фронт срещу руската отбрана по границата на Донецка и Луганска области.

Сергей Хайдай, началник на Луганската областна военна администрация, посочи, че град Лисичанск е бил обект на новата атака.

Лисисанск Последният град в района на Луганск в източна Украйна падна под руски контрол през юли след седмици на ожесточени боеве. Хейдей каза пред CNN в събота, че „колаборационистите и окупаторите, включително военните, бягат бързо“.

„Местните имат видеоклипове и снимки, за да го докажат“, каза Хаде. Той каза, че не може да сподели визуални доказателства от съображения за сигурност.

„Хората от Сватов, Старополск, Новобсков се опитват да отидат до границата на Милов с Русия, а не към Луганск“, добави той.

CNN не успя да провери твърдението на Хейдей, но е видял превозни средства, образуващи колона на поне един граничен пункт с Русия.

Хайде също каза пред CNN, че руснаците не са успели да изградят отбранителна линия в Луганск. „Сватов, Старополск – това е открито селско село, така че няма къде да се скриете.“

Той каза, че руските сили напускат град Святов. Ако е вярно, това би било важно, тъй като Сватов е ключова връзка в руските линии за доставки към части от окупираната област Луганск.

В друг знак за украинските събития Денис Бушилин, ръководител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, призна, че ситуацията в северен Донецк е „много трудна“.

Бушилин каза в канала си в Telegram, че в град Лиман, недалеч от контролирания от Украйна град Славянск, „ситуацията е много трудна, както и в много населени места в северната част на републиката“.
„Въпреки това поддържам връзка с местните администрации, службите за спешна помощ и нашите звена. Има повече информация, но не можем да я разкрием сега, защото ще навреди на нашите звена“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.