Актуализации на доклада за работни места: Очаква се растежът да се забави през юли

дълг…Скот Макинтайър за The New York Times

В продължение на месеци, докато инфлацията расте и Федералният резерв работи агресивно, за да я намали, месечните отчети за заетостта поставят въпроса: Пазарът на труда все още ли се поддава на гравитацията?

Отговорът досега е „не, най-вече не“. Но в доклада от петък през юли отговорът вероятно ще бъде: „Да, но не е ударил земята“.

Светлата страна на икономиката е силният ръст на работните места с 6,3 милиона добавени работни места през последните 12 месеца, след като проблемите с веригата за доставки и войната в Украйна доведоха до рязък скок на цените. Към юни Съединените щати са загубили 520 000 работни места в предишния си пик, ограничени от спад в заетостта в правителството.

Но това възстановяване се ускорява, тъй като инфлацията намалява покупателната способност на потребителите и помрачава настроението им, а нарастващите лихвени проценти започват да натежават върху търсенето на големи покупки като домове и коли. БВП, коригиран с инфлацията, Отказано За второ поредно тримесечие това беше възпрепятствано от по-бавния растеж на запасите и спада на жилищните инвестиции.

А в последно време има признаци, че икономическият спад засяга и пазара на труда. Има възможности за работа падна Търсенето на работници в сферата на търговията на дребно, отдиха и хотелиерството се понижи от рекордните си нива през пролетта. Първоначални претенции Молбите за безработица бяха 260 000 миналия месец спрямо 166 000 за седмицата през март. Вербуван в LinkedIn Намалява от априлОсобено в строителството и хотелското настаняване.

READ  Приходи на Uber за второто тримесечие на 2022 г

Прогнозите очакват докладът от петък да покаже, че страната е добавила 250 000 работни места през юли. Отчетът за миналия месец показа печалба 372 000 през юнинаравно с предходните три месеца.

Фирмата за социологически проучвания и анализи Morning Consult, която проучвания Те установиха, че броят на възрастните в САЩ, които съобщават за загуба на доходи поради съкращения или намалено работно време, се е увеличил с около 20 000 на седмица. Това увеличение е най-рязко сред чернокожите и испаноговорящите работници, което е в съответствие с изследване, което показва, че цветнокожите са първите, които страдат от забавянето на наемането.

Увеличението на загубите на доходи обаче не е концентрирано в сектори, чувствителни към пикове в разпространението на коронавируса, както беше от 2020 г. насам.

„Това не е история с Covid – мисля, че е по-широка макрорецесия“, каза Джон Лиър, главен икономист в Morning Consult. „Хората трупаха работници и сега сме в момент, в който има смисъл да ги освободим поради несигурността на бизнес цикъла.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.