Администрацията на Байдън работи зад кулисите, за да убеди Пелоси в опасностите от пътуването до Тайван

Докато Байдън и други висши служители наблюдават нервно какви поуки може да извлече Китай от западния отговор на агресията на Русия, войната в Украйна засили тези опасения.

Представители на администрацията споделиха не само опасенията си относно безопасността на Пелоси по време на пътуването, но и как Китай може да реагира на такова високопоставено посещение. След като Китай наскоро отчете най-лошото си икономическо представяне от две години, Си се озова в политически критична точка преди решаваща среща за удължаване на управлението му и може да се възползва от политическа победа, казаха няколко служители пред CNN.

Докато помощниците на Байдън имат идеи как той може да отговори, те не знаят каква посока ще избере китайският лидер.

Именно на този фон Пелоси предложи пътуване до Тайван с делегации на Конгреса, пътуване, което тя досега отказа да потвърди публично. Но това не попречи на Китай да се нахвърли, заявявайки, че посещението ще наруши политиката на САЩ на острова.

Китайското министерство на националната отбрана съобщи във вторник Пътуването на Пелоси трябва да бъде отменено. внимание Това е китайската армия Тайван ще „решително защитава националния суверенитет“ пред лицето на „външни сили“, които насърчават независимостта.

„Китай изисква от Съединените щати да предприемат конкретни стъпки, за да не подкрепят независимостта на Тайван и да не организират Пелоси да посети Тайван“, каза говорителят на Министерството на отбраната Дан Кефе във вторник в отговор на въпроси относно пътуването на Пелоси до Тайпе.

„Ако САЩ настояват да следват своя собствен курс, китайската армия никога няма да бездейства и ще предприеме решителни мерки, за да победи намесата на всяка външна сила и сепаратистки планове за „независимост на Тайван“ и твърдо да поддържа националния суверенитет и териториалната цялост“, добави Тан.

Белият дом каза във вторник, че тъй като Пелоси е в президентската линия, администрацията обръща допълнително внимание на нейната сигурност, когато пътува в чужбина.

READ  DOJ се противопоставя на специалния prima facie иск

Според Джон Кърби, координатор по комуникациите към Съвета за национална сигурност, това включва установяване на отпечатък върху земята въз основа на местоположение и среда, а понякога и използване на военни ресурси.

„Ние приемаме тези ангажименти сериозно“, каза Кърби, като повтори, че Пелоси не е обявила никакви планове за пътуване до Тайван.

Администрацията отбелязва рисковете за Пелоси

Зад кулисите служители на администрацията на Байдън работят, за да изяснят потенциалните рискове от посещението на срещи с Пелоси и нейния екип.

Представители на Пентагона информираха говорителя миналата седмица за повишеното напрежение в Тайван и региона, казаха хора, запознати с въпроса. Представители на Белия дом също присъстваха на конференцията.

Миналата седмица президентът се изпусна, че американската армия се противопоставя на посещението на Пелоси в Тайван сега, но Белият дом отказа да разшири коментарите му. Дори Пелоси каза по време на пресконференция миналата седмица, че не е сигурна какво точно има предвид Байдън.

„Мисля, че президентът казва, че може би военните са се страхували, че моят самолет ще бъде свален или нещо подобно. Не съм сигурен“, каза той.

Белият дом заяви във вторник, че ще предостави информация за възможното пътуване на Пелоси.

„Ще оставя на говорителя да говори за плановете си за пътуване. Разбира се, нашата работа е да се уверим, че тя разполага с целия контекст и информация, преди да пътува където и да е. Но реториката, идваща от китайската страна, очевидно не помага. няма нужда“, каза Кърби в „Нов ден“ на CNN.

„Няма призив за такава ескалираща реторика“, добави Кърби. „Отново, нищо от това не трябва да се превръща в конфронтация. Нито една от нашите политики не се е променила в подкрепа на способността на Китай или Тайван да се защитава. Така че няма причина да ескалираме това, дори риторично.“

READ  NASCAR Cup Series в Pocono Резултати: Дени Хамлин, Чейс Елиът печелят след дисквалифициране на Кайл Буш

Потенциалното пътуване идва в напрегнат момент в Китай

Представители на администрацията изразиха загриженост, че пътуването на Пелоси идва в особено напрегнат момент, като се очаква Си да се кандидатира за безпрецедентен трети мандат на предстоящия конгрес на Китайската комунистическа партия. Очаква се китайски партийни служители да положат основите за тази конференция през следващите седмици, оказвайки натиск върху ръководството в Пекин да покаже сила.

Длъжностни лица смятат, че китайското ръководство не разбира напълно политическата динамика на Съединените щати, което води до неразбиране на значението на потенциалното посещение на Пелоси. Длъжностни лица казват, че Китай може да е объркал посещението на Пелоси с официално посещение на администрацията, тъй като тя и Байдън са демократи. Представители на администрацията се притесняват, че Китай не отделя много Пелоси от Байдън.

Вместо това политиката около потенциалните пътувания се обърна с главата надолу. Много републиканци насърчиха Пелоси да преследва плановете си, като аргументираха, че това би било силна позиция срещу Китай, включително бившия държавен секретар Майк Помпео.

„Нанси, отивам с теб. Имам забрана в Китай, но не съм свободолюбив тайванец. Ще се видим там!“ Помпео туитна тази седмица.

Пелоси отдавна е изградила твърда позиция спрямо Китай. Той направи силно изявление по повод годишнината от клането на площад Тянанмън, две години след клането, като напомни на всички, които са помогнали за разгръщането на банер там, който гласи „На тези, които умряха за демокрацията в Китай“.

Байдън търси стабилност

Байдън, който се стреми да укрепи връзките с Китай чрез редовни преговори с Китай, планира телефонен разговор със Си тази седмица, в който може да се появи въпросът за Тайван.

За последно той разговаря със Си през март, опитвайки се да го убеди да не подкрепя китайския лидер Русия На фона на агресията си срещу Украйна. Длъжностни лица наблюдават отблизо как Пекин реагира на инвазията, до голяма степен обединен западен отговор – включително икономически санкции и милиарди долари във въоръжени кораби – които хвърлят светлина върху действията на Китай спрямо Тайван.

Кърби посочи във вторник, че Китай наблюдава глобалния отговор на агресията на Русия в Украйна, докато планира следващите си стъпки в Тайван, добавяйки, че „вярвам, че те виждат това в реално време“, но „няма причина това да ескалира. всякакъв вид конфликт.“

READ  S&P 500 се покачва над ключовото ниво на шефа на Фед Пауъл, но инфлацията и отчетите за работните места се очертават

Американски служители смятат, че има малък риск Китай да направи грешни изчисления в отговор на посещението на Пелоси. В опит да подобрят пътуването, служители на администрацията на Байдън са загрижени, че Китай може да поиска да обяви зона забранена за полети над Тайван, което може допълнително да ескалира напрежението в региона, каза американски служител пред CNN.

Длъжностни лица казаха, че това е далечна възможност. Те казват, че Китай вероятно ще увеличи повече полети в рамките на самопровъзгласилата се зона за противовъздушна отбрана на Тайван, което може да предизвика подновяване на дискусиите относно възможните отговори от Тайван и Съединените щати, добави американският служител. Те не уточняват какви са тези възможни отговори.

Въпреки че администрацията не е и не е планирала официално да каже на говорителя да не пътува до Тайван, служителите са го информирали за рисковете, свързани с пътуването. Хора, запознати с въпроса, казват, че се надяват тихо да успокоят Пелоси за рисковете от пътуването, вместо директно да й кажат да не ходи.

В крайна сметка говорителят ще вземе свое собствено решение, отбелязаха служители на Байдън.

Кайли Атууд, Барбара Стар, Бетси Клайн, Йонг Сян и Хана Ричи от CNN допринесоха за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.