Австралия обявява крал Чарлз III за държавен глава


Сидни
CNN

Австралия Чарлз III – първият нов монарх от 70 години – беше официално назначен за държавен глава на страната на церемония в неделя.

Генерал-губернаторът на Австралия Дейвид Хърли направи съобщението в парламента на страната в Канбера. Поредица от декларационни церемонии ще се проведат в щатските парламенти в цялата страна в неделя.

Национален възпоменателен ден ще се проведе на 22 септември, след като премиерът Антъни Албанезе се завърна от Великобритания, където ще присъства на погребението на кралицата. На този ден ще има и възпоменателно събитие, тъй като той е обявен за официален празник.

Като държавен глава кралица Елизабет II посети Австралия 16 пъти.

„От неговото славно първо посещение в Австралия става ясно, че единственият суверен, който някога е посещавал, има специално място в сърцето си за Австралия“, каза Албанезе в изявление в петък.

„Още петнадесет турнета пред възторжени тълпи във всяка част на нашата страна потвърдиха специалното място, което той заема сред нас.“

През 1999 г. Австралия проведе референдум дали да отстрани кралицата като държавен глава, но той беше победен.

В петък емблематичната опера в Сидни отдаде почит на кралицата.

Съседна Нова Зеландия също официално обяви крал Чарлз III за свой държавен глава на телевизионна церемония в неделя.

Премиерът Джасинда Ардърн каза, че кралица Елизабет е служила на народа на Нова Зеландия с непоколебима отдаденост в продължение на 70 години.

„За повечето новозеландци той е единственият монарх, когото познаваме, така че със смъртта му навлизаме в период на преход“, каза Ардърн.

„Крал Чарлз отдавна изпитва привързаност към Атоароа, Нова Зеландия, и продължава да изразява дълбоката си загриженост за нашата нация.“ добави тя. „Когато свърши една глава, започва друга.“

READ  Земетресение с магнитуд 7,3 - Северен Тихи океан, 89 км югоизточно от Сентай, Хоншу-Мияки-кен, Япония в сряда, 16 март 2022 г., в 23:36 ч. (GMT +9)

Парламентът на Канада ще се събере в четвъртък, за да даде възможност на членовете си да изразят почитта си към кралица Елизабет II, каза премиерът Джъстин Трюдо в Twitter в събота.

Канадският парламент също ще отложи откриването на сесията си с един ден, каза Трюдо. „За да се съобразим с погребението на Нейно Величество, откриването на сесията ще бъде отложено с един ден – до 20 септември“, каза Трюдо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.